Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO
Van Limburg Stirumweg 25
9291KB Kollum
mesdagfonds@gmail.com

2014.02 - Haalbaarheid monovergisters op melkveebedrijven

De expertise van de bestuurders van het Mesdagfonds wordt ter beschikking gesteld om vanuit vergisting 2.0 en met de toepassing van een monovergister (propstroom installatie) alle mest van een melkveebedrijf te be- en verwerken, biogas te produceren, de kwaliteit van de mest te verbeteren en de ammoniakuitstoot te reduceren. Waarbij de mest export waardig is maar bovenal op een stabiele wijze iets toevoegt aan het rendement van het melkveebedrijf. De biogas wordt opgewaardeerd en geleverd op het aardgasnet waarbij 300 melkkoeien, afhankelijk van het verbruik, 50 tot 75 huishoudens voorzien van gas.

2014.01 - Mycotoxines - Koch Eurolab en Faculteit Diergeneeskunde

Dit project wordt uitgevoerd door Koch eurolab, Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht en enkele dierenartspraktijken en richt zich op mycotoxines. In het project zitten 3 groepen melkveehouders. Melkveebedrijven met extreme problemen op hun bedrijf vanuit mycotoxine aandoeningen, melkveebedrijven waarbij een hoge mate mycotoxines voorkomen maar dit nog niet of nauwelijks leidt tot bedrijfsproblemen en melkveebedrijven waar slechts beperkt sprake is van mycotoxines. Er wordt in het project steeds gekeken naar mycotoxines in de bodem, in het voer, in de mest en in de melk. Beoogde uitkomst zijn nieuwe werkwijzen om de groei van mycotoxines op melkveebedrijven te beheersen. Daarnaast vind er wetenschappelijk onderzoek plaats over de mate waarin mycotoxines de basis vormt voor diverse virusziekten zoals IBR en BVD.

2013.02 Kening van de Suvel, Boerengilde - Catharinus Wierda

In dit project is Catharinus Wierda samen met enkele melkveehouders druk aan de slag om de mogelijkheden van wiedevogelmelk te verkennen. Dit project is doorgegaan onder de naam Boerengilde waarbij een groep gilde boeren daadwerkelijk melk met specifieke productiekenmerken waaronder weidevogels en natuur, op de markt brengt en enkele supermarkten het ook daadwerkelijk in het schap plaatsen.

2013.01 - NH3 project - Mesdagfonds en Ministerie van Economische Zaken

In dit project is het Mesdagfonds samen met het Ministerie van Economische zaken en Productschap Zuivel opdrachtgever van wetenschappelijk onderzoek wat zich richt op het meten van de ammoniak uitstoot. De huidige oude meetgegevens zijn de basis van de huidige ammoniakwetgeving die in de Natuurbeschermingswet tot uiting komt en de door de Kamer nog nader vast te stellen PAS wetgeving. Onder de  PAS wetgeving zit het AERIUS model en onder de NB-wetgeving het AAGRO-STACKS model. Zowel het oude AAGRO-stacks als het nieuwe AERIUS model geven inzicht in de horizontale verspreiding van  ammoniak. Deze modellen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De uitkomsten van deze modellen leiden er momenteel echter toe dat dezelfde mest in Britse regelgeving amper een zesde van de ammoniak uitstoot berekend krijgt als volgens de Nederlandse modellen. De verschillen zitten vooral in de horizontale verspreiding. Terwijl deze regelgeving in Nederland wel leidt tot zware investeringen voor de melkveehouderij. Dit project heeft al geleid tot diverse Kamervragen. De uitvoering wordt gedaan door ECN, het  RIVM en WUR DLO waarbij Carel de Vries zorgt voor goede onderlinge afstemming.
Lees verder >>

2012.04 - Risicomanagement in de melkveehouderij - DCA

DCA-kenniscentrum wil graag een risicomanagement programma voor de melkveehouderij opzetten rondom het managen van met name prijsrisico’s. Doel is niet alleen educatie in het kader van bewustwording, maar ook zeker een stap verder. Om melkveehouders laten toepassen hoe ze met risicomanagement om kunnen gaan op hun individuele bedrijven, ook al zijn ze lid van bijvoorbeeld een coöperatie voor de verwerking van hun melk. Voor rente zijn er al producten zoals Swaps en Caps bijvoorbeeld om het risico te managen. Voor melk bestaat sinds kort het MelkprijsGarantieCertificaat en ook voor mest zijn er noteringen.  Voor voer zijn er echter geen instrumenten beschikbaar om het prijsrisico onafhankelijk te managen. Binnen dit project is daar een verkenning voor gestart.
Lees verder >>

2012.03 - VSA Bodemscore - Boerenverstand

Het project richt zich op het ontwikkelen van een afrekenbare score voor bodemkwaliteit gebruikmakend van een in Nieuw Zeeland ontwikkeld scoreformulier. Dit om het management rond bodemvruchtbaarheid te verbeteren, wat gezien de dalende gebruiksnormen in Nederland noodzakelijk is voor voldoende ruwvoerwinning. Dit project heeft geresulteerd in een score methodiek voor bodemconditie. Dit is meetinstrument bedoelt om de boer beter en praktisch inzicht te geven in de kwaliteit van de bodem en hoe deze verder te verbeteren.   Meer informatie is te vinden via www.mijnbodemconditie.nl

2012.02 - DuoGreen - Klaas Wolters

Melkveehouder Klaas Wolters uit het Groningse Winsum heeft een mesttank gerealiseerd met 2 compartimenten waarbij hij tegelijkertijd met het uitrijden van 10m3 mest, met 4m3 water de bovengronds uitgereden mest van het gras afspoelt. Doel van dit project is hogere grasopbrengst en/door lagere ammoniakemissie. Dit project is 100% gefinancierd om te komen tot meetresultaten die gebruikt kunnen worden voor de toelating van dit systeem. Zeer belangrijke nevendoelstelling was het opstarten van een goede discussie in Nederland over de programma's die als doel hebben de ammoniakuitstoot met het uitrijden van mest, of met huisvestingssytemen, te realiseren.
Lees verder >>

2012.01 - Manure, Mestraffinage - WUR, Oosterhof Holman, Pagues

Dit project omvat het in de praktijk toetsen van het concept mestraffinage. Op Dairy Campus in Leeuwarden zijn voor de be- en verwerking van mest de volgende zaken zijn geassembleerd. Systeem om mest dagvers uit de stal beschikbaar te stellen. Deze mest wordt daarna gescheiden, waarbij de dikke fractie als organische bodemverbeteraar beschikbaar is. De dunne fractie gaat vervolgens naar een struvietvergister, deze haalt er onder andere struvietkristallen uit (is zeer geconcentreerd fosfaat). De vloeibare fractie gaat vervolgens de elektrolyse in. Dit leidt enerzijds tot mineraalarm water en anderzijds tot gebonden stikstof en kalium in ammonium en kalium-carbonaat. 
Lees verder >>

2011.02 - Luchtig over Mest - LTO projecten

Dit uiteindelijk niet uitgevoerde project richtte zich op het gebruik van toevoegmiddelen in de mest om hiermee de ammoniakuitstoot wezenlijk te reduceren. Mesdag stond onder voorwaarden wel positief tegenover een verkenning van deze mogelijkheden.

2011.01 - SmartDairyFarming - CRV, FrieslandCampina, Agrifirm, TNO, WUR Livestock Research, Rovecom, Nutrifeed, Accon avm, Lely, Van Hall Leeuwarden, Smaxtec/Sentron, Gallagher, Universiteit Utrecht, S&S Systems, DairyCampus

Doel van SmartDairyFarming is het ontwikkelen van middelen die de melkveehouder vanaf 2015 helpen de levensduur van de koeien te verlengen met 2 lactaties en daarmee de levensproductie van de koeien met 20.000 kg te verhogen. In SmartDairyFarming worden om dit te realiseren met behulp van sensoren zaken gemeten. Op basis van de sensorinformatie worden (near)realtime beslissingsondersteunende modellen gemaakt om het vee management te verbeteren. De ambitie is om eind 2014 een werkende proefopstelling van data-uitwisseling met diverse sensoren, dynamische modellen voor operationele beslisondersteuning en relevante kengetallen werkend te hebben om daarmee het doel van SDF bij 7 melkveehouders in de praktijk te realiseren.
Lees verder >>

2010.03 - Vitaal platteland, vitale architectuur - B. Prins en Libau instituut

Dit project is uitgevoerd door Bram Prins en het Libau instituut uit Groningen. Zij hebben zich er op gericht om nieuwbouw te realiseren voor bedrijven waar dit eerst tot knelpunten leidde. Dit met behulp van een iets ander aanzicht of landschappelijke inpassing van de nieuwbouwplannen. Bij 5 bedrijven is het daadwerkelijk gelukt en heeft de aanpak in Groningen aan de basis gestaan van de "keukentafel" gesprekken. Deze “keukentafel” gesprekken zijn qua methodiek opgegaan in het intussen gerealiseerde Groninger verdienmodel.

2010.02 - Haalbaarheid Voorziening klimaatstal melkvee - A. Stokman

Dit kleine project van Anton Stokman en Gerrit Monteny richt zich op het vlot trekken van de problematiek van het grote aantal proefstallen in de melkveehouderij waar geen vervolgstappen worden gezet om de mate van ammoniakreductie te meten.

2010.01- Mastivax

Mastivax richt zich op het verwerken van biest en melk tot preparaten die voor  het  grootste  deel  bestaan  uit  antistoffen (immunoglobinen ofwel Ig)  die  oraal  toegediend kunnen  worden  en  die  in  potentie  relevant  kunnen  zijn  als antibioticavervangers. De beoogde producten van Mastivax zijn: Ig-houdende  droogzetters  tegen  Mastitis  bij  koeien  (ter  vervanging van antibiotica) en een  Ig-houdend  vaccin  en  bijbehorend  vaccinatieprotocol  ter preventie van acute coli-mastitis bij koeien.

2009.02 - Meerwaarde uit Waddenmelk - Vereniging Gezonde Waddenmelk

Doelstelling van dit project was het meerwaarde creëren in de markt van in het waddengebied geproduceerde melk. Di heeft geleid tot het in Duitsland succesvolle kaasmerk Deichgold. De Vereniging Gezonde Waddenmelk heeft zich hierbij gericht op de totstandkoming van het onderliggende kwaliteitssysteem om de meerwaarde van de in het Waddengebied geproduceerde melk te kunnen behouden.

2009.01 - Duurzaam innovatief boeren in Fryslan (later genoemd Foarut Buorkje) - LTO projecten

Onder dit project uitgevoerd in Friesland, hingen bijna 30 netwerkclubs van melkveehouders en akkerbouwers die in groepen van 10 zich hebben gestort op diverse thema's waar een innovatie slag in de bedrijfsvoering gemaakt kon of moest worden.

2008.06 - MILQ2 (vervolg op Kwaliteitsmanagement Duurzame Landbouw) – Natuurcoöperatie Gagelvenne

Binnen het project zijn diverse partijen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een werkbaar managementinstrument waarmee de melkveehouder zijn bedrijfsvoering kan verbeteren. Dit om inzicht te geven in waar de melkveehouder voor staat en op welke manier en met welke kwaliteit op het bedrijf geproduceerd wordt. 
Lees verder >>

2008.05 - De rol van natuurlijke weerstand van de koe in de beheersing van ParaTBC binnen melkveebedrijven - Fac. Utrecht

Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP). Dat is de naam van een bacterie die bij koeien de ziekte para-tbc, veroorzaakt. Omdat er geen behandeling tegen deze ziekte bestaat, is het voorkomen van een infectie erg belangrijk. Tevens is ook de mogelijke rol van MAP bij het ontstaan van de ziekte van Crohn bij de mens een belangrijke reden om de ziekte op melkveebedrijven te bestrijden. Tot nu toe worden besmette mest en melk als de belangrijkste bewezen infectiebronnen beschouwd voor het pasgeboren en jonge kalf. In dit promotieonderzoek is nagegaan of er daarnaast in de bestrijding van para-tbc nog met andere overdrachtsmechanismen rekening gehouden moet worden.
Lees verder >>

2008.04 - Indikken melk op boerderijschaal - Vrielink en LTO projecten

Een aantal melkveehouders is aan de slag gegaan om te onderzoeken of het indikken van melk op boerderijschaal tot een kwaliteit en kosten voordeel kan leiden. Vervolgens is getracht om bij melkveehouder Vrielink in Laren dit ook toe te passen.

2008.03 - Weiderobot melken - H. Holster en LTO projecten

Een groep onderzoekers is aan de slag gegaan om voor eigen rekening en risico natuurterrein voor de overheid te beheren met melkkoeien die in een weiderobot werden gemolken. De innovatie richtte zich op een verplaatsbare melkrobot. Deze is er uiteindelijk ook gekomen.

2008.02 - Stressloze droogstand - G. Hegen en LTO projecten

Een groep melkveehouders is in dit project aan de slag gegaan om het effect van stress in de droogstand op dierwelzijn en diergezondheid in beeld te brengen. Dierenarts G Hegen uit Sleen heeft dit project vervolgens voortgezet (zie publicatie)

2008.01 - Mastitis diagnostiek op melkveebedrijf - LTO projecten

In dit project is een groep melkveehouders nadrukkelijk aan de slag gegaan om tot vervroegde diagnostiek van mastitis op het melkveebedrijf te komen.

2007.04 - Praktijkstal Weide Welzijn en Milieu - A. Stokman

Anton Stokman in Koudum heeft een van de eerste proefstallen voor weide welzijn en milieu gebouwd. Het proces om tot deze stal en de erkenning van de proefstalstatus te komen hebben we mede ondersteund en is later een belangrijke basis geworden voor de proefstalstatus.

2007.03 - Optimalisatie mest/zandverwerking in ligboxenstal - LTO Projecten

In dit project zijn enkele melkveehouders rondom Drachten aan de slag geweest om de toepassing van zand in de ligboxen te verbeteren. Met het oog op verbetering dierwelzijn en diergezondheid.

2007.02 - Kwaliteitsmanagement Duurzame Landbouw - Gagelvenne

Milq2, is project waarbij natuurcoöperatie de Gagelvenne uit Oldeberkoop, zich onder bezielende leiding richt op het realiseren van een overall kwaliteitsmanagementsysteem voor de melkveehouderij. Dit project heeft uitgemond in het kwaliteitscertificaat Milq2 wat zowel bij CONO als FrieslandCampina een belangrijke invloed heeft gehad op de huidige kwaliteitssystemen.

2007.01 - Vaststellen natuurlijke weerstand van melkkoeien - met LTO fondsen

Dit project is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. Binnen het project is men op zoek gegaan naar concrete meetsystemen van de natuurlijke weerstand waarbij zowel wordt getoetst of dit mogelijk is vanuit melk met behulp van kleurensticks als vanuit het bloed door de bepaling van de hoeveelheid rode bloedlichaampjes.