Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO
Van Limburg Stirumweg 25
9291KB Kollum
mesdagfonds@gmail.com

2008.06 - MILQ2

MILQ2 is de zoektocht met belanghebbenden/stakeholders van de melkveehouderij naar de onderscheidende kerngebieden. Doel van het project is het ontwikkelen van een werkbaar managementinstrument waarmee de melkveehouder zijn bedrijfsvoering kan verbeteren. Onderwerpen die zijn opgenomen zijn diergezondheid, dierwelzijn, natuur en milieu. Het management instrument moet de veehouder ondersteunen in het objectief beoordelen van zijn/haar wijze van produceren en zijn omgeving. En dus helder inzicht bieden in wat goed gaat en op welke punten hij zou kunnen verbeteren.

Veehouders hebben belanghebbenden gevraagd om daarna per kerngebied de succesfactoren en meetbare indicatoren te bepalen. De kerngebieden, succesfactoren en prestatie-indicatoren liggen in de terreinen van:
  • Duurzaamheid
  • Voedselveiligheid
  • Diergezondheid en dierwelzijn
  • Natuur en milieu
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in 13 kerngebieden. De prestaties van de MILQ2 veehouder op de kerngebieden worden middels ongeveer 70 indicatoren gemeten. Ook heeft MILQ2 diverse kwaliteitsinstrumenten beschikbaar. Zo is er een QuickScan, een voorbereidend (zelf)onderzoek, een schouw/auditlijst, een database met relevante literatuur en instrumenten (waaronder diverse verbeterplannen), een scholingstraject en diverse procedures voor het ontwikkelen, onderhouden en bewaken van de kwaliteit.

Het principe en de gedachten van MILQ2 hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige kwaliteitssystemen van CONO en FrieslandCampina. Het onderdeel dierwelzijn en diergezondheid vormen de basis van het huidige koekompas waarin dierenarts en veehouder 30 prestatie-indicatoren scoren en een plan van aanpak voor verbetering opstellen.