Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO
Van Limburg Stirumweg 25
9291KB Kollum
mesdagfonds@gmail.com

2012.04 - Risicomanagement in de melkveehouderij - DCA

Tijdens het project is met een groep melkveehouders een pilot gedraaid van een training. In deze training stonden de belangrijkste risico’s voor de melkveehouder centraal: melk, rente/geld, voer en mest. Waarbij tijdens de bijeenkomsten al gauw bleek dat voer als belangrijkste wordt ervaren. Er is dan ook gekeken of het mogelijk is om een product voor voer afdekking te ontwikkelen. 

Een student heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het vinden van een ruwvoernotering voor het Voercentrum. Uit zijn onderzoek zijn een aantal conclusie getrokken:
  • De sojaprijs in NL nagenoeg synchroon loopt met de beurs van Chicago
  • Tarweprijs in NL nagenoeg synchroon loopt met de beurs van Chicago
  • Korrelmaisprijs in NL niet synchroon loopt met beurs Chicago
  • Korrelmaisprijzen en snijmaisprijzen geen correlatie hebben
  • Snijmaisprijs in het verleden en heden niet boven de 60 euro uit komt -> dit ivm beschikbaarheid alternatieven
  • Snijmaisprijs bovendien regionaal gebonden/ bepaald wordt
  • Tarwe en sojaprijzen worden mondiaal bepaald

Met bovenstaande uitgangspunten naar de opzet van het melkprijsgarantiecertificaat gekeken en hoe dat eventueel is in te vullen voor voer (zie figuur 1).  Na een eerste gedachte daarover zijn we met ABN-Amro in gesprek gegaan om te kijken hoe een en ander in de praktijk zou kunnen uitpakken. 



De uitwerking van deze mogelijkheid bleek echter niet zo eenvoudig. Vervolgens is er gedacht vanuit de aardappelcontracten die DCA Kenniscentrum heeft ontworpen, de zogeheten klikcontracten (zie figuur 2). 



Met de Klikcontract benadering is DCA Kenniscentrum in gesprek geweest met onder andere ForFarmers om te zien of een dergelijk instrument praktijkrijp gemaakt zou kunnen worden. Daarbij zijn een aantal andere zaken die naar voren komen zoals, (1) de coöperatie als ondernemingsvorm zorgt in bepaalde gevallen voor een gepast risicoprofiel waar dit niet in past. Daarnaast speelt (2) het verschil tussen de mengvoermarkt en enkelvoudige krachtvoeders/grondstoffen. Voor mengvoer kan dit vanwege de verschillende samenstellingen  niet worden toegepast. In de enkelvoudige krachtvoeders/grondstoffen markt wellicht wel, echter (3) fabrikanten/leveranciers willen zelf leading blijven in plaats van dat zij de melkveehouder ruimte bieden. Er is daarbij duidelijk sprake van een tegenstrijdig belang. Tot op heden is het nog niet gelukt een partij te vinden die op bovengenoemde wijze een instrument in de markt zou willen zetten. 

Op de website www.voermelkenmest.nl is de rekentool die binnen het project is ontwikkeld beschikbaar. In de rekentool wordt uitgegaan van het principe dat het risico het resultaat is van het effect dat iets zich voordoet ( in dit geval mate van daling of stijging prijs) en de kans dat het zich voordoet. Anders gezegd: risico = effect x kans. Uit de rekentool blijkt wel dat de opbrengsten een grotere impact hebben op het saldo als de kosten.